Primátor Tatier: dôraz kladieme na skvalitňovanie služieb v zimných podmienkach

24.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 24. októbra (TASR) - Trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na skvalitňovanie služieb v strediskách Štrbské Pleso, Smokovec a Tatranská Lomnica pref...
Vysoké Tatry 24. októbra (TASR) - Trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na skvalitňovanie služieb v strediskách Štrbské Pleso, Smokovec a Tatranská Lomnica preferuje samospráva Vysokých Tatier. Primátor Ján Mokoš v exkluzívnom rozhovore pre TASR konštatoval, že s týmito zámermi korešpondujú štúdie trvalo udržateľného rozvoja, ktoré sú v procese verejného pripomienkovania.

Budú východiskom pri príprave dôležitých dokumentov ako sú plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja či územný plán. Prvý by malo schváliť zastupiteľstvo do konca roka. \"Územný plán mesta chceme pripraviť tak, aby sa v decembri mohol začať proces jeho pripomienkovania, ktorý potrvá asi tri mesiace, \" priblížil časovú postupnosť primátor.
Za priority, ktoré chce mesto naďalej rozvíjať, označil cestovný ruch, kúpeľníctvo a športové aktivity. Zámerom samosprávy je predovšetkým skvalitňovať služby v zimných podmienkach v spomínaných troch strediskách tak, aby zodpovedali európskemu štandardu. Primátor vysvetlil, že ide o vybudovanie dostatočných parkovacích kapacít s dôrazom na rešpektovanie zásad ochrany prírody, \"o celkovú úpravu zjazdoviek, zasnežovanie, nové dopravné systémy a všetky služby spojené s lyžovaním, teda požičovne, servis, občerstvenie, predaj suvenírov a podobne\". Príkladom pre Tatry sú také krajiny ako Rakúsko či Švajčiarsko.
Na margo rozdielnych názorov s ochranou prírody primátor konštatoval, že ide o legislatívny problém, ktorý bráni rozvoju mesta a stredísk vrátane podhoria a celého regiónu Tatier. \"Myslím, že sme za ostatné tri roky postúpili vpred. Vysvetľujeme ochrane prírody, že intravilány by mali byť zaradené v druhom stupni ochrany, ako je to inde vo svete\". Mesto zastáva názor, že priestory pre voľnočasové akvitivity by mali byť v druhom stupni. Ochranári navrhujú tretí až štvrtý.
Primátor tvrdí: \"budeme ďalej rokovať\". Za ústretový krok mesta považuje snahu, aby tri strediská, ktoré chcú rozvíjať z hľadiska služieb, boli plošne čo najmenšie. \"Z približne 400 km2 mesta chceme vyčleniť na tieto aktivity zhruba 24 km2. Na ostávajúcom území môže byť ochrana prírody prísnejšia a účinnejšia, aby si na svoje prišli v Tatrách lyžiari, turisti i obdivovatelia fauny a flóry. Pomôcť tatranskej prírode môže podľa J. Mokoša najmä sústredenejšia ekologická výchova mladej generácie s aktívnou podporou médií.
 

Vyberte región